Kainuunharmas jalostusopas

Kainuunharmas

Pohjoismaiseen lyhythäntäiseen lammasrotutyyppiin kuuluva kainuunharmas on suomalainen alkuperäisrotu. 1980-luvulla ELL Pertti Hankonen aloitti harmaan lammasrodun elvyttämisen ja 2000-luvulla DNA-testit osoittivat harmakset omaksi rodukseen. Puhdasrotuisia karitsoineita uuhia oli vuoden 2016 tuotosseurannan tilastojen mukaan 1214 kappaletta. Rotu ei ole enää uhanalainen uuhimäärän noustua yli tuhannen uuhen.

Pässilinjoja on 7 kpl. ( A, I, L, M, P, R ja T).

ULKONÄKÖ

Harmas on keskikokoinen rotu, joka voi olla sarvellinen tai sarveton.Tyypillisin aikuisväri on vaalean harmaa. Karitsat syntyvät pääsääntöisesti mustina tai ruskeina. Valkoisia merkkejä voi olla päässä tai jaloissa. Värin vaalenee jo muutaman kuukauden iässä, mikäli se on muuttuakseen. Kainuunharmaksen villa muodostuu pohjavillasta ja peitinkarvoista. Rodussa esiintyy tummaa selkäsiimaa. Villatyypin mukaan harmakset jaetaan epävirallisesti villa- ja turkistyyppisiin. Pääsääntöisesti villa on keskihienoa.

HEDELMÄLLINEN JA MONIPUOLINEN ROTU

Harmas on eloisa, utelias, ystävällinen ja helppo käsitellä.

Hedelmällisyysominaisuuksiltaan harmas on erinomainen. Sukukypsyyden harmakset saavuttavat jo varhain ja uuhet pystyvät tulemaan kantaviksi mihin vuodenaikaan tahansa.

Teuraskypsyyden saavuttaminen vaihtelee 6 kuukauden iästä lähes vuoteen. Toisaalta kainuunharmas ei ole helposti rasvoittuva eikä rasva marmoroidu lihaksen sisään.  Kainuunharmas kasvaa hitaammin kuin pidemmälle jalostettu suomenlammas. Liha on  mureaa, maukasta ja siitä on helppo valmistaa maittavia ruokia.